green

News

Pratite naša obaveštenja i novosti

Objavljeno u Vesti

Živimo u vremenu kada je aktuelno sve što je „zeleno“. Tako, često čujemo: zelena energija, zelena ekonomija, zelena gradnja… I to nije bez razloga, već je to iz preke potrebe svih nas.

Iako su ovi pojmovi sve prisutniji u stručnoj, ali i široj javnosti, stiče se utisak da većina zapravo i nije sigurna šta to tačno znači i postoji mnogo nedoumica u vezi sa tim.

Mi ćemo se u ovom tekstu, naravno, fokusirati na pojam zelene gradnje i pokušati da približimo šta to sve podrazumeva zelena gradnja.

Zelena gradnja - Solarna dolina

Zelena gradnja – šta je cilj?

Zelena gradnja podrazumeva dugoročno planiranje kao preduslov da bi bila izvodljiva i održiva. Žašto je to tako? Zato što podrazumeva korišćenje procesa koji su ekološki održivi tokom celog životnog ciklusa objekta (kuće, zgrade). Samim tim podrazumeva usku saradnju različitih sektora u svim fazama životnog veka jednog objekta, od planiranja, izgradnje, održavanja, renoviranja, pa sve do samog rušenja na kraju tog ciklusa.

Ali objekat nije sam sebi svrha, već zelena gradnja stavlja u prvi plan kvalitet života samog čoveka i to kako zeleni objekat utiče na kvalitet života.

Dakle, možemo reći da je cilj zelene gradnje pronalaženje ravnoteže između gradnje i održivog razvoja, stavljajući u prvi plan čoveka, njegove potrebe za komforom, zdravim okruženjem, ali i uštedom i efikasnim korišćenjem energije.

Naravno, ispunjenju ovog cilja prethodi mnoštvo „manjih“ ciljeva kao što su:

 • Efikasno korišćenje vode
 • Efikasno korišćenje energije
 • Korišćenje obnovljivih izvora energije
 • Smanjenje količine otpada
 • Smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu

Kako ostvariti ciljeve zelene gradnje?

Da bi se ostvarili ciljevi zelene gradnje i iskoristili svi njeni benefiti, neophodno je pre svega dobro planiranje. To je nešto što će omogućiti korišćenje manjih količina građevinskog materijala, korišćenje kvalitetnijih i dugovečnijih materijala, stvaranje manje količine građevinskog otpada, kao i efikasniju upotrebu tog otpada kroz recikliranje i ponovnu upotrebu.

Upotrebom kvalitetnih prozora, izolacionih materijala za zidove, plafone i podove dolazi se do sjajnih performansi i racionalizacije potrošnje energije. Prilikom planiranja i izgradnje prve faze Solarne doline o tome smo posebno vodili računa koristeći stolariju renomiranog proizvođača Schüco, sa šestokomornim PVC okvirima i troslojnim niskoemisionim zastakljenjem, punjenim argonom, kao i najkvalitetnije termo-izolacione materijale.

Ono što, takođe, doprinosi efikasnoj potrošnji energije je orjentisanje prozora na pravu stranu, kako bi se obezbedilo što više dnevnog svetla. Maksimalnim korišćenjem prirodnog svetla u prostoru i omogućavanjem dobrog pogleda na okolinu korisnicima objekta se garantuje visoki komfor i uživanje u okolini, te smanjuje potreba za veštačkim osvetljenjem.

Svež vazduh je jedna od najbitnijih stavki za kvalitetno stanovanje i komfor za svakog pojedinca. Kako bi se to omogućilo, potrebno je izbegavati materijale koji stvaraju emisiju štetnih gasova, ali i da objekat bude smešten u prirodnom okruženju, sa što više zelenila. Upravo time se Solarna dolina posebno ponosi, imajući u vidu da čak 52% površine naselja zauzimaju dvorišta, zelene površine, biobašte, pešačke i biciklističke staze, a samo 26% površine naselja zauzimaju objekti!

Korišćenje obnovljivih izvora energije kao što su solarni kolektori i toplotne pumpe, pored više nego jasnih benefita u pogledu očuvanja zivotne sredine, omogućavaju određeni nivo energetske „nezavisnosti“ objekta, efikasnije korišćenje energije iz neposrednog okruženja objekta, ali i značajne uštede.

Zašto graditi zeleno?

Znamo da su statistike dosadne i da niko ne želi da čita statistike. Ali, u ovom slučaju statistike daju možda i najbolji odgovor na pitanje „Zašto graditi zeleno?“.

Pa hajde da vidimo šta nam to statistika otkriva kada je u pitanju zelena gradnja:

 • Zelene zgrade smanjuju potrošnju energije od 50%
 • Smanjuju potrošnju vode za 40%
 • Ali smanjuju i emisiju CO2 takođe za 40%

Dalje, ustanovljeno je da zelene zgrade povećavaju produktivnost na poslu i da povoljno utiču na zdravlje, pa je tako:

 • zdovoljstvo korisnika zelenih zgrada 27% veće nego kod korisnika ostalih zgrada
 • Broj dana koje zaposleni u zelenim zgradama provedu na bolovanju za 25% manji nego kod zaposlenih koji rade u „standardnim“ zgradama

Postoji i tržišni aspekt cele priče, a on nam sugeriše da zelene zgrade imaju veću ekonomsku isplativost i to:

 • Zeleni objekti imaju 16% višu prodajnu cenu od objekata koji nisu građeni po standardima zelene gradnje
 • Renta takvih objekata je za 6% viša
 • A ima i 13% niže troškove održavanja u odnosu na ostale zgrade.

Ako uzmemo u obzir i sve benefite po prirodnu okolinu primenom standarada zelene gradnje, više je nego jasno zašto je zelena gradnja budućnost građevinarstva i stanovanja.

share