green

News

Pratite naša obaveštenja i novosti

Objavljeno u Vesti

Pored pozitivnog uticaja na očuvanje životne sredine, obnovljivi izvori energije u pažljivo projektovanim energetski efikasnim stambenim sistemima, zapravo su finansijski isplativiji u odnosu na klasične izvore energije u klasičnim sistemima gradnje. Zgrade trenutno troše oko 40% ukupne energije koja se konzumira na planeti, zbog čega je nophodno prihvatiti savete stručnjaka i edukovati stanovništvo o značaju i potencijalu koji je svakome dostupan.

Koji su obnovljivi izvori energije?

Obnovljivi izvori energije obuhvataju energiju iz biogoriva, biomase, geotermalnu energiju, energiju vode, solarnu energiju, energiju plime i oseke, energiju talasa i energiju vetra. Opšta definicija podrazumeva energiju koja se prikuplja iz izvora koji su prirodno obnovljivi u toku životnog veka čoveka.

Obnovljivi izvori energije su relativno ravnomerno raspoređeni na planeti Zemlji, za razliku od drugih izvora energije, koji su koncentrisani u ograničenom broju zemalja. Primena obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti obezbeđuje državi značajnu energetsku sigurnost i nezavisnost, kao i ekonomske benefite. Pri tome dolazi do redukcije zagađenja životne sredine i posredno do poboljšanja zdravstvenog stanja stanovništva, koje je u manjoj meri izloženo štetnim gasovima i isparenjima koja uzrokuju zagađenje vazduha, a izazvani su sagorevanjem fosilnih goriva. Obnovljivi izvori energije koji crpe energiju iz sunca, bilo direktno ili posredno, kao u slučaju vetra, smatraju se beskonačnim i neiscrpnim, budući da su i u osnovi neophodni za održavanje biološkog života na Zemlji.

obnovljivi izvori energije

Naša priča

Projektni tim naselja Solarna dolina shvata izuzetnu važnost energetskog segmenta funkcionisanja naselja kolektivnog stanovanja, zbog čega nastoji da projektuje objekte visokih energetskih performansi, i da tako redukovanu potrebu za energijom, obezbeđuje iz izvora koji su ekološki čisti, finansijski isplativi i jednom rečju – održivi!

U skorašnjem gostovanju arhitekte faze II naselja Solarna dolina, Maje Momirov, u radio emisiji koju vodi Jasna Žugić, novinarka Omladinskog radija RTV-a, istaknut je i finansijski potencijal korišćenja obnovljivih izvora energije, koji je često među širom populacijom nedovoljno jasno prezentovan.

„Naselje je opremljeno solarnim kolektorima i toplotnim pumpama, na taj način će se rešavati grejanje, hlađenje i sanitarna voda. Podno grejanje će biti prisutno u svim objektima, kao jedan od najkomfornijih načina grejanja i ti sistemi hlađenja i grejanja će biti rešeni preko aplikacija na principu smart house tako da će stanovnici moći to da regulišu i sa udaljenosti“, kaže Momirov.

Iako generalno važi mišljenje da visok kvalitet mora biti praćen i visokom cenom, energetska efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije vremenom samo potvrđuju suprotan stav, koji iz godine u godinu prihvata sve više ljudi, kako u zemlji, tako i inostranstvu.

Pročitajte ceo tekst i poslušajte prilog u audio formatu ovde.

 

share