green

News

Pratite naša obaveštenja i novosti

Objavljeno u Vesti

Pametni domovi maksimalno koriste sunčevu svetlost i zračenje, kao i atmosferske padavine kao alternativne izvore energije. Svakako to nije najjeftinije, ali ulaganje u stanove i zgrade najnovije generacije, u zelenu gradnju, je bez sumnje najpametnije i srednjeročno najisplativije.

Investiranje u zelenu gradnju

Foto: Shutterstock/Shutterstock

– Ušteda energije vezana je, pre svega, za način kako ćete projektovati objekat, a to znači i da školovanje arhitekata bude “zeleno”. Ukoliko želite, primera radi, da uštedite svetlosnu energiju u poslovnom ili industrijskom objektu, to jest manje da trošite električne energije na sijalice, onda gledate kako da što više uvedete prirodne svetlosti u objekat – kažu na Arhitektonskom fakultetu.

Zeleni princip gradnje podrazumeva kako pitanje grejanja tako i način hlađenja objekta.

– Svi oni freoni u klimama upropastili su ozonski omotač svojim sastavom i ostatkom koji izbacuju u vazduh. Kako bi uštedeli energiju, potrebno je što više otvoriti objekat, ali s druge strane to povlači sa sobom kupovinu brisoleja. U arhitekturu zelene gradnje potrebno je više uložiti, ali generalni stav je da će se kroz dugoročan period vratiti i da će štedeti energiju – naglašavaju arhitekte.

Kakav uticaj ima orijentacija objekata?

 

Za pametnu gradnju neophodno je i pravilno orijentisanje objekta prema stranama sveta.

– Otvaranje tamo gde ne postoji problem sa suncem, odnosno kasnije sa hladnoćom, da bi se svetlo dobilo direktno, a ne indirektno. Na taj način, štedelo bi se na električnoj energiji, a i na rashlađivanju – podvlače arhitekte, i dodaju da je projektovanje objekta gde postoji prirodno ventilisanje i toplo kretanje vazduha nešto što postoji već hiljadama godina.

U zavisnosti od godišnjeg doba, kvalitetni zidovi, prozori i krovovi pružaju dovoljno i toplote i hladnoće za najzdravije uslove života.

Svakome je bitno da mu zimi bude toplo, a leti dovoljno rashlađeno u kući ili u stanu, a to se najefikasnije postiže u objektima sa kvalitetnim spoljnim zidovima, krovom i prozorima. Da bi ovi delovi efikasno sačuvali energiju, moraju da budu sačinjeni od kvalitetnog materijala i odlične izolacije.

 

Primer Solarne doline

Imajući sve navedeno u vidu prilikom planiranja i izgradnje prve faze Solarne doline, pored pažljivo odabrane lokacije i planiranja objekata, posebnu pažnju smo obratili na korišćenje najkvalitetnijih materijala, među kojima je stolarija renomiranog proizvođača Schüco, Klimablok ACOUSTICBLOC i fasadna opeka proizvođača Röben. Pored prednosti koje obezbeđuju kvalitetni materijali, idealna lokacija i pozicija naselja, dodatnu pogodnost predstavljaju i toplotne pumpe renomiranog nemačkog proizvođača Viessmann. Svaka stambena jedinica ima zasebnu toplotnu pumpu, koja se koristi za obezbeđivanje energije za grejanje i hlađenje, kao i za pripremu sanitarne tople vode. Takođe, za zalivanje zelenih površina u naselju, kao i biobašti koristi se voda iz obnovljivih izvora, koja je besplatna za sve stanare.

 

Solarna dolina

Foto: Solarna dolina

Solarnu dolinu, čije će ulice nakon završetka druge faze obasjavati LED ulična rasveta, izdvaja i to što pruža pogodnosti života van gradskog jezgra, gde se prevashodno misli na redukciju saobraćaja i buke, dominaciju prirodnih elemenata, obilje otvorenih prostora, kao i visok nivo privatnosti i bezbednosti.

Ukoliko želite dom koji je izgrađen upravo na ovim principima i koji donosi sve prednosti koje zelena gradnja pruža savremenom čoveku, pre svega vodeći računa o životnoj sredini i zdravlju ljudi, pogledajte šta je planirano za Fazu II projekta Solarna dolina, čija izgradnja kreće uskoro.


Izvor: Blic.rs
share