green

News

Pratite naša obaveštenja i novosti

Objavljeno u Vesti

Sada je već svima jasno da energija iz obnovljivih izvora nije samo trend ili nečiji hir, već zaista realna potreba čovečanstva. Svedoci smo i trenutne energetske krize uzrokovane nedostatkom fosilnih energenata na tržištu, nestabilnosti njihovih cena, pa čak i političkih igara oko snabdevanja energentima, koja pogađa potrošače u celoj Evropi. Sve to ima još veću težinu usled nedostatka adekvatne, odnosno u dovoljnoj meri zastupljene alternative ovim energentima.

Ali, energija iz obnovljivih izvora više nije novina i već je uveliko razvijena tehnologija upotrebe energije iz obnovljivih izvora da se može zadovoljiti gotovo celokupna svetska potreba za energijom na ovaj način.

To u teoriji jeste tako, ali u praksi, iako se ova oblast rapidno razvija, još uvek smo daleko od trenutka kada ćemo koristiti samo energiju iz obnovljivih izvora. Ono što većinu ljudi koji razmatraju mogućnost korišćenja energije dobijene na ovaj način naviše brine je, pre svega, cena početnog ulaganja koja je nešto viša nego kod „tradicionalnih“ izvora energije.

Međutim, u pažljivo projektovanim energetski efikasnim stambenim sistemima, kao što je naselje Solarna dolina, zapravo su finansijski isplativiji u odnosu na klasične izvore energije u klasičnim sistemima gradnje. Takođe, konfuzija i manjak pravih informacija o obnovljivim izvorima energije utiče na kreiranje stavova ljudi.

Pa hajde da vidimo koji su to obnovljivi izvori iz kojih možemo crpiti toplotnu energiju.

Energija iz obnovljivih izvoraFoto: Canva

 

Energija iz zemlje

Zemlja akumulira u sebi enormnu količinu energije koja može biti iskorišćena za potrebe ljudi. Ta energija se dobija posredstvom sunčevog zračenja, ali takođe i kao energija iz Zemljinog jezgra koja zrači prema spoljašnjim slojevima.

Na koji način funkcioniše ekspolatacija ove energije? Toplotne pumpe su uređaji koji toplotnu energiju „prenose“ sa jednog mesta na drugo, u ovom slučaju iz zemlje u vaš dom. Imajući u vidu da je temperatura zemlje prilično konstantna tokom cele godine na određenoj dubini, ovaj način generisanja energije za vaš dom predstavlja jedan od najsigurnijih i najisplativijih načina, što će značajno doprineti uštedi na računima za grejanje.

Još jedna prednost korišćenja energije iz zemlje uz pomoć toplotnih pumpi je ta što pumpe rade efikasno i na veoma niskim temperaturama i obezbeđuju energetsku nezavisnost vašeg domaćinstva.

Vazduh kao izvor energije

Drugi obnovljivi izvor energije iz kojeg toplotne pumpe mogu da crpe energiju za vaš dom je vazduh.
U njemu se akumulira sunčeva energija i toplotne pumpe tu energiju prenose u vaš dom, obezbeđujući energiju za grejanje čak i pri veoma niskim spoljašnjim temperaturama.

Korišćenje energije iz vazduha ima svoje očigledne prednosti kao što su izuzetna dostupnost usled slobodnog pristupa izvoru energije, ima najniže troškove ulaganja, kao i održavanja, ali i ne zhateva posebne dozvole, što značajno pojednostavljuje proces, dok se od preduslova za korišćenje energije iz vazduha jedino mora obezbediti mesto za postavljanje spoljašnje jedinice.

Podzemne vode kao izvor energije

oplota akumulirana u podzemnim vodama je veoma pogodna za ovaj vid eksploatacije imajući u vidu da je temperatura podzemnih voda konstantna bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike u tom trenutku. U Srbiji se temperatura podzemnih voda tokom čitave godine kreće u rasponu od +10°C do +15°C što ovaj sistem čini dodatno pogodnim za eksploataciju u našim krajevima.

Energija iz podzemnih voda koristi se tako što toplotna pumpa kroz napojni bunar prosleđuje energiju do sistema za grejanje u vašem domu, dok se kasnije hladna voda iz vašeg doma kroz upojni bunar vraća u zemlju.

Pored navedenih prednosti, za korišćenje energije iz podzemnih voda treba obezbediti i adekvatne dozvole, ali i proceniti kvalitet i količinu podzemnih voda na tom terenu.

Treba napomenuti da se toplotne pumpe i energija iz svih navedenih izvora tokom leta mogu koristiti i za hlađenje prostorija. U tu svrhu se kod zemlje i vode kao izvora toplotne energije može koristiti i direktno hlađenje u cirkulacijom vode u primarnom krugu, tzv. „free-cooling“ sistem.

Energija iz obnovljivih izvora – najpametniji i najekonomičniji izbor

Sve ukazuje na to da je ulaganje u obnovljive izvore energije i korišćenje toplotnih pumpi pametna odluka. Iako zahtevaju viša početna ulaganja, gledano na duže staze, u odnosu na tradicionalne izvore toplotne energije koji koriste fosilna goriva, mogu doneti ogromnu uštedu tokom eksploatacije.

Dodatno povećanje efikasnosti rada toplotne pumpe, koja se iskazuje kao odnos dobijene toplotne i uložene električne energije, ostvaruje se primenom nižih temperaturskih režima rada koje omogućava dobra toplotna izolacija objekta.U tom smislu, najpovoljniji sistem unutrašnjih instalacija predstavlja podno grejanje. Sveukupni komfor kada je reč o korišćenju toplotnih pumpi u mnogome zavisi od njihovog kvaliteta koji se ogleda u nizu parametara, kao što su: efikasnost, pouzdanost, održavanje, vek trajanja i buka. Ovim parametrima treba da se rukovodi budući korisnik prilikom odabira toplotne pumpe. To je razlog zašto na tržištu ovih uređaja postoji veliki raspon cena, koje u značajnoj meri utiču na ukupna investiciona ulaganja.

Značajna prednost toplotnih pumpi je i u slučajevima kada se ona koristi za pripremu sanitarne tople vode, čime se umnogome smanjuje ugljenični otisak, kao i računi, s obzirom da se u ovu svrhu u većini slučajeva koristi električna energija. Dakle, pored uštede, možda još bitniji faktor je i pozitivan uticaj na životnu sredinu, ali i zdravlje ljudi!

Kako projektni tim naselja Solarna dolina shvata izuzetnu važnost energetskog segmenta funkcionisanja naselja, maksimalan trud smo uložili u projektovanje i realizaciju objekata visokih energetskih performansi. Osnovni cilj nam je da i redukovanu potrebu za toplotnom energijom obezbedimo iz izvora koji su ekološki čisti, finansijski isplativi i održivi!

 

share