green

News

Pratite naša obaveštenja i novosti

Objavljeno u Vesti

Dok cene fosilnih goriva nastavljaju da dostižu svoje maksimume izazvavši još uvek aktuelnu globalnu energetsku krizu, cene obnovljivih izvora energije iz godine u godinu su sve niže.

Solarni paneli pojeftinili su za 79 odsto u odnosu na 2010. godinu, a drastičan pad cene učinio je solare veoma popularnim među širom populacijom. Brojna domaćinstva sada su opremljena sopstvenim solarnim elektranama, mada je u većini zemalja, uključujući i našu, njihov udeo još uvek izuzetno mali.

 

Solarni paneli na krovu

Foto-ilustracija: Unsplash (Bill-Mead)

Kako bi javnosti predstavili potencijal solara na krovovima, grupa naučnika i profesora iz Irske, Indije, Velike Britanije i SAD-a okupila se oko studije objavljene u Nature Communications kako bi sa maksimalnom preciznošću izračunali koliko solarnih panela nam je potrebno da pokrijemo svetske potrebe za električnom energijom.

Naučnici su razvili program koji je prikupljao podatke sa 300 miliona zgrada i kuća i analizirao 130 miliona kvadratnih kilometara zemljišta što je gotovo cela kopnena površina zemlje, piše The Conversation.

Nakon detaljne analize globalnog potencijala solara na krovovima, istraživači su došli do saznananja da bi solarni paneli na 50 odsto krovova širom sveta zadovoljili globalne potrebe za električnom energijom.

U studiji su analizirane razlike u efikasnosti solarnih panela od zemlje do zemlje, razlike u ceni opreme i električne energije i još mnogo detalja kako bi njeni zaključci bili što precizniji.

Solarni paneli najisplativiji u Aziji, Evropa drži „zlatnu sredinu“

Naučnici su uvideli da su solarni paneli na krovovima najisplativiji u Aziji usled jeftine proizvodnje opreme i obilja sunčanih dana. Sa druge strane, izgradnja kućnih soalarnih elektrana najskuplja je u SAD-u, Japanu i Velikoj Britaniji, dok Evropa drži “zlatnu sredinu”.

Važno je napomenuti da ovo istraživanje ne sugeriše da bi ubuduće trebalo da zavisimo isključivo od jednog izvora električne energije jer je to nemoguće iz više razloga. Pre svega, industrije koje troše mnogo struje verovatno će morati da potraže drugi obnovljivi izvor energije poput zelenog hidrogena i slično, a i solarni paneli nisu podjednako efikasni u svim krajevima sveta .

Svrha studije je da nas upozna sa potencijalom solarnih elektrana na krovovima kuća i zgrada koji možda pojedinačno daju skromnu količinu kilovata, ali zajedno mogu postati dominantni izvor čiste električne energije u gradovima, državama, pa čak i u celom svetu.


Autor: Milena Maglovski

Tekst preuzet sa: energetskiportal.rs

share