green

News

Pratite naša obaveštenja i novosti

Objavljeno u Vesti

Na samo pet kilometara od centra Novog Sada, gradi se naselje koje svoje potrebe za energijom dobija iz obnovljivih izvora.

Osnovna ideja pri projektovanju naselja Solarna Dolina bila je da se podigne moderno, energetski efikasno naselje u lepom ambijentu – na padinama Fruške gore a opet dovoljno blizu centru grada. Zato je izabrana parcela na Mišeluku, na kojem investitor Nikola Džolev sa svojim saradnicima podiže naselje u kojem će žitelji moći čak da uzgajaju svoju hranu u bio-baštama.

izgled 4 wide screen

Izgradnja Faze I naselja Solarna dolina je počela a nju će činiti 10 stambenih jedinica (kuće u nizu) i jedan poslovni objekat. Faza II obuhvata izgradnju objekata na površini od oko 4 hektara, primarno stambene namene ali i sadržaja koji će podići vrednost naselju. Pored trim staza, teretane na otvorenom i dečijeg igrališta u planu je izgradanja koridora sa bio-baštama u kojima će se moći uzgajati povrće, voće ili cveće.

Svi objekti koristiće obnovljive izvore energije. Tako će se grejanje, hlađenje i priprema sanitarne tople vode ostvarivati korišćenjem solarnih kolektora i toplotnih pumpi.

Mogu se očekivati oko četiri puta manji troškovi nego kod objekata vezanih na sisteme daljinskog grejanja.

Objekti su projektovani u B klasi energetske efikasnosti što znači da će potrošnja energije za grejanje/hlađenje na godišnjem nivou iznosi manje od 30 kWh/m2, dok je prosečna potrošnja u gradu oko 120 kWh/m2. U skladu sa tim, mogu se očekivati oko četiri puta manji troškovi nego kod objekata vezanih na sisteme daljinskog grejanja. Na godišnjem nivou, za stan od npr. 80 m2, očekivana ušteda iznosi oko 950 evra, u odnosu na isti stan u klasičnoj gradnji. Digitalnim regulatorima temperature moći će se kontrolisati grejanje i hlađenje u prostorijama pa će i plaćanje biti po utrošku. Za sistem grejanja, odabrano je centralno podno grejanje.

Svaka kuća u nizu ima svoj zaseban ulaz, dva privatna dvorišta i stambeni prostor na dva nivoa (prizemlje i sprat). U ponudi su opciono i garaže, koje u zavisnosti od stambene jedinice, mogu biti u sklopu objekta (suterenska etaža) ili u zasebnom objektu u nastavku niza. Od objekata koji su trenutno u izgradnji, u ponudi su stambene jedinice veličine od 80 pa sve do 160 m2.

Na osnovama možete videti osnove prizemlja i prvog sprata za jednu kuću u nizu sa stanom od oko 160 m2 (leva polovina ovjekta) i dva stana od po cca 80 m2 (desna polovina objekta). Veličina dvorišta varira u zavisnosti od jedinice.

Osnova prizemlja kuće sa privatnim dvorištemOsnova sprata kuće sa privatnim dvorištem

Rok završetka gradnje faze I je 2018. godine, nakon čega se planira realizacija druge faze.

 

izvor: gradnja.rs

share