green

News

Pratite naša obaveštenja i novosti

Objavljeno u Vesti

Na padinama Fruške gore nadomak Novog Sada, u toku je izgradanja energetski efikasnog naselja „Solarna dolina“. Kako za „eKapiju“ kaže investitor Nikola Džolev, u prvoj fazi izgradnje planirana je izgradnja 10 stambenih jedinica i upravno-poslovnog objekta, a rok za realizaciju je 2018. godine.

U okviru Faze I gradiće se stambeni objekti (kuće u nizu) veličine od 80 do 160 m2. Svaka kuća će imati garažu, pa su tako za sedam stambenih jedinica predviđene prizemne garaže u zasebnom objektu, dok će preostale tri kuće imati garaže u suterenu samog objekta.

Džolev navodi da će se u Fazi II graditi 97 kuća, kao i dodatni poslovni objekti. Sagovornik eKapije dodaje da će u toj fazi biti izgrađeno 56 garaža. Naselje „Solarna dolina“ prostiraće se na ukupno 4,3ha, te će nuditi dodatne sadržaje kao što su obdanište, sportski i rekreativni tereni, trim staza, market i drugi komercijalni objekti.

Izvođač radova na ovom projektu je novosadska firma „Termo-Inženjering“. Osim ekskluzivne lokacije na padinama Fruške gore, projekat „Solarna dolina“ izdvaja se i po energetskim parametrima objekata. Naime, ovo naselje će se snabdevati energijom iz obnovljivih izvora uz pomoć solarnih kolektora i toplotnih pumpi. Prema rečima Nikole Džoleva, objekti se grade u B energetskom razredu. Cilj je, ističe, da se obezbedi veći komfor stanara, kao i niži troškovi eksploatacije objekata.

Faza I perspektiva

Za stan od 80 m2 u „Solarnoj dolini“ može da se ostvari godišnja ušeda od 900 do 1.000 EUR, u poređenju sa objektom iste kvadrature koji je priključen na sistem daljinskog grejanja – kaže Džolev. Kuće u „Solarnoj dolini“ imaće centralno podno grejanje, a usluge grejanja, hlađenja i održavanja objekata preuzeće specijalizovana firma. Svaki stan imaće merače potrošnje vode i toplotne energije, dok će se toplotna podstanica nalaziti u upravno-poslovnom objekatu.

Biobašte

Kako navodi investitor, kuće u Fazi II izgradnje će sadržati ravan zeleni krov, a dodatno će uz privatna dvorišta postojati i ograđeni prostor za biobašte. Stanovnici naselja „Solarna dolina“ će, dakle, moći da uzgajaju povrće i voće, kombinujući savremen način života sa pogodnostima lokacije izvan gradskog centra.

 

share