green

News

Pratite naša obaveštenja i novosti

Objavljeno u Vesti

Koncept „automatizovana pametna kuća“ prvi put je predstavljen 30-ih godina prošlog veka i od tada se suočava sa nizom tehničkih ograničenja.

Od nedavno, pružaoci usluga i proizvođači kućnih aparata pokrenuli su inicijativu kojom se koncept pametnih kuća vraća u realnost, omogućavajući korisnicima da bežično upravljaju i nadgledaju različite kućne uređaje sa bilo koje lokacije preko telefona ili weba bez ikakvih ograničenja fizičke udaljenosti.

Magiesta softver pametna kuća

Svakodnevni razvoj i proširenje brze internet mreže i bežične tehnologije, omogućio je da koncept pametne kuće postane realnost u kojoj su uređaji integrisani i povezani kroz bežičnu mrežu. Tehnologija pametne kuće postaje budućnost tehničkih aspekata stambenih kompleksa, koji su projektovani da pruže i obezbede niz usluga unutar i izvan kuće preko mrežnih uređaja u kojima su integrisane sve aplikacije i inteligencija koja stoji iza njih.

Pametna kuća™

Pametna kuća™ je koncept modernog domaćinstva i življenja u njemu. Kuća je pametna jer se prilagođava trenutnoj aktivnosti, raspoloženju, navikama i životnom stilu svakog ukućana, a pritom ostvaruje energetske uštede. U današnjem svetu, „pametna kuća“ sama po sebi nije dovoljna za ekološki svesnog korisnika – ključ je u energetskoj efikasnosti.

Sistem implementiran u Solarnoj dolini predstavlja automatizaciju u službi uštede energije i jednostvanosti. Svi stanovnici faze I izgradnje naselja će putem odgovarajuće mobilne aplikacije imati mogućnost ostvarivanja precizne regulacije sobne temperature u režimu grejanja ili hlađenja. To za korisnika praktično podrazumeva sledeće opcije: uključivanje i isključivanje grejanja ili hlađenja, jednostavno programiranje željene temperature i njene promene u toku dana i nedelje, očitavanje trenutne temperature u svakom trenutku, kao i daljinsko upravljanje navedenim opcijama. Sve navedeno moći će da se ostvaruje na nivou svake prostorije ponaosob.

„Ukoliko je korisnik bio odsutan od kuće neko vreme, na službenom putu ili odmoru, on ima mogućnost da putem interneta uključi grejanje i zada željenu temperaturu kako bi po njegovom dolasku ona bila odgovarajuća.“

Primer krive automatskog upravljanja može se dati na osnovu radnog dana poslovnog čoveka. Tokom noći se temperatura spušta na idealnu za spavanje, da bi se nakon definisanog vremena buđenja temperatura podigla na radnu temperaturu. Za vreme odsutnosti korisnika temperatura se radi optimizacije potrošnje energije spušta na nižu temperaturu, pa se pri povratku korisnika, vraća na idealnu temperaturu.

Osim visokog nivoa termičkog komfora, uz visoku satisfakciju korisnika, ova opcija doprinosi i dodatnim energetskim i novčanim uštedama na postojeću, u startu projektovanu, nisku potrošnju.

Jedna od izvanrednih mogućnosti softvera „Magiesta„, firme ION Solutions iz Novog Sada, jeste da se na server može prikačiti neograničen broj uređaja (računara, telefona, tableta, itd.). Pored toga, korisnik ima jedinstveni kod kojim se povezuje na aplikaciju kako niko osim njega ne bi mogao da pristupi njegovoj kući.

ION Solutions na tržištu regiona predstavlja kompaniju HDL, čiji se sistemi kućne automatike svojom funkcionalnošću i stepenom integracije izdvajaju u odnosu na ostale proizvođače sličnih sistema. Naša vizija je tehnologija u službi lepšeg i jednostavnijeg, a društveno i socijalno bogatijeg života. Mi svojim radom doprinosimo opštem prihvatanju novih trendova i tehnologija, koje ne idu na uštrb kvaliteta životne sredine i humanog života.“

share